Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 30 Jul 2020, i nalazi se u kategoriji Vesti.

Udruženje promotera i ticketing agencija upućuje apel državi: Naša industrija je na izdisaju

Udruženje promotera i tiketing agencija (UPTAS) zatražilo je danas od Vlade Republike Srbije hitnu pomoć u rešavanju veoma teške finansijske situacije u kojoj se, zbog potpunog prestanka rada, nalazi više od 20.000 ljudi zaposlenihu ovom sektoru.

Situacija u sektoru promotera i tiketing agencija u našoj zemlji je veoma alarmantna. Od početka krize izazvane virusom Covid-19, ova industrija je bio momentalno pogođena budući da su sva masovna okupljanja obustavljena, a sve manifestacije su odložene ili otkazane. Od marta meseca u Srbiji je otkazano više od 1000 događaja uključujući festivale, koncerte, predstave i druge razne manifestacije, a jasno je i da će i po završetku pandemije biti potrebno još vremena da se stvari vrate u normalu. UPTAS udruženje čine članice čije događaje godišnje poseti nekoliko miliona posetilaca. Prema podacima firme Ticket Vision, u januaru i februaru ove godine prodato je preko 200.000 ulaznica, u martu 20.000, a od aprila do jula meseca samo nekoliko desetina.

Jednokratne mere su značajne kao podrška, ali prvenstveno u onim granama industrije u kojima poslovanje nije kompletno prekinuto. Udruženje UPTAS smatra da jedino sistemsko rešenje, uz dugoročnu podršku i olakšice može da pomogne da zaposleni u ovom sektoru zadrže svoja radna mesta, a da se sve firme i kompanije ne zatvore. Udruženje šalje apel državi da prioritetno uzme u obzir zahteve udruženja i da pomogne kako kroz direktna davanja, tako i kroz smanjivanje nameta i poreza, kao i dodatne olakšice rente. Takođe, udruženje apeluje da je potrebno utvrđivanje jasnih pravila pod kojima je moguće organizovati manifestacije (pravo na rad) kao i prioritetno obrađivanje zahteva za kredite Fonda za razvoj – za sektor turizma.

Ukoliko Vlada Republike Srbije i nadležni organi ne odreaguju i ne odgovore na upućene apele udruženja UPTAS, ovoj industriji preti potpuno gašenje, zato što je vrlo neizvesno kada će masovni događaji u punom kapacitetu moći da se održavaju, a prateći situaciju u ostalim evropskim zemljama, to možda neće biti moguće do kraja 2020. godine. Potrebno je da se taj višemesečni predstojeći period prebordi, zato što su firme i kompanije obuhvaćene ovom krizom ostale bez ikavih primanja. U slučaju da se firme i organizacije koje posluju u ovoj industriji potpuno ne ugase, predviđanja su da bi finansijski oporavak i povratak na prethodno stanje, mogao da traje čak i do proleća 2022. godine.

Potpisnici apela i članovi udruženja UPTAS su: Ticket vision, Long play, Charm music, Bitefartcafe, Music star, Superkoncert, Beer Fest, Love Fest, Scena ASM, Kombank dvorana, Udruženje Kulturna inicijativa, Team system hall, Team system music, RS Production, Allegretto, Glitch records. Jadranka Janković – freelance/202, ICPS, Odličan hrčak, Kamarad produkcja, Melos estrada, Arsenal festival, Everything, Positive music / Milen Zlatanović, Megafon muzika, DD Tickets, RTV Sunce, Mungos, Tatjana Petrović PR Sufler, SUR Bivsi, Pro Division event, My way, Smile production, Yugoart d.o.o., Showtime Experience, Udruženje klasičnih gitarista / Guitar Art Festival, Exepro d.o.o., Dallas Records, Cepelin media d.o.o., UGS pro d.o.o., Star produkcija, GMR d.o.o. i Popdepresija / Zuma music.

O UPTAS-u:

Odmah nakon početka vandrednog stanja, u martu mesecu, oformljeno je udruženje UPTAS, koje okuplja veliki broj pravnih subjekata koji se bave organizacijom događaja (event agencije – koncerti, festivali, konferencije, sajmovi, kongresi, promocije, korporativni događaji i drugo) i kompanija koje se bave prodajom ulaznica za sve vrste događaja. Udruženje promotera i tiketing agencija Srbije u ovom trenutku broji preko 40 firmi, uz svakodnevni priliv novih članova, koji stoje iza brojnih dobro poznatih manifestacija, među kojima su: Arsenal festival, Love Fest, Guitar art festival, Beogradski manifest, Guča, Beer Fest, Izađi mi na teglu, Street food festival, Veliki uskršnji festival, Rock opera, Kontakt konferencija, Beer Garden, Musicology festival, različitih manifestacija, koncerata i predstava u Kombank Dvorani, mnogobrojni koncerti stranih i domaćih izvođača u Areni, na Sajmu, Hipodromu, Ušću, Kalemegdanu, Tašmajdanu, Hali pionir, Sava Centru, Domu omladine, Elektropioniru, SubBeernom centru, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, pa i celom regionu, Central Dance Event festival elektronske muzike, gostovanja svetskih zvezda elektronske scene u Barutani, Hangaru luke Beograd, Beogradskom sajmu, klupskih nastupa i svirki, mnoštvo predstava, baleta na ledu, stand up nastupa, kao i mnogobrojnih koncerata stranih i domaćih izvođača, najrazlicitijih žanrova.

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne