Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 22 Nov 2016, i nalazi se u kategoriji Ćaskanje sa....

Sale Veruda: Glupost ima trajni nalog da nas bombardira i uvijek iznova iznenađuje

photo-3

Svojevremeno je u jednom duhovitom mađarskom filmu lajt motiv bila rečenica “Situacija u svetu se intenzivira”. Kako je to evergreen situacija, a KUD Idijoti su bili uvek politički angažovani, šta ti je danas pogonsko gorivo za nove pesme?
Odavno sam shvatio da nije bitno STA pises vec KAKO pises. Tako da tema, ideja za pjesmu moze biti bilo sta…npr., najnovija mi je o pusenju, cigareta naravno, haha, a vi odmah pomislili na nesto drugo, je li, a otprilike ide ovako: volis pusiti i imas ambicije, ali, kada si zadnji puta kupio steku? Nego, jednu kutiju danas, mozda drugu sutra…nije li to ipak malo bijedno? Itd, nije zavrsena, samo je navodim kao primjer…razgovarali smo u drustvu kako je pusenje jako poskupilo i to me inspiriralo. Drugi primjer: lani smo nastupili na Kastelu ovdje u Puli i basista mi je kasnije pustio snimku sa mobitela. Kod nas u kuci je u tom trenutku bio kaos, klinci su jurcali i uopce nisam dobro cuo zvuk, sto je najgore u tom slusanju nikako da ‘uhvatim’ prvu dobu. Zbog tog efekta cijelo vrijeme mi je izgledalo da slusam neku potpuno nepoznatu stvar a ne pjesmu koju mi sviramo. Vjerojatno vam se to nekad u zivotu desilo pa prepostavljam da razumijete pricu. O tome sam napisao novu pjesmu. Dakle, uopce se ne zamaram time da tema mora biti ‘snazna’ – smjena vlade, rusenje politickog sistema itd, (a ionako pjesmom necemo smijeniti vladu niti srusiti politicki sistem!), vec nastojim da sama pjesma bude sto bolja.
I sa samim sviranjem je slicno, nije bitno sta sviras vec kako sviras…nisi superioran samo zato sto si jazz ili blues ili metal band, najvaznije je kako to radis, kakav si jazz ili blues ili metal band.

facebook_1475855442537

Da li je glupost i dalje neuništiva?
Da, ima trajni nalog da nas bombardira i uvijek iznova iznenadjuje, haha.

U petak u “Elektopioniru” publika će moći da čuje pesme sa, za sada jedinog vinila Saša 21 koji si nazvao “VD – i1”. Šta to znači?
Eh, Pero, to je jaaako duga prica i veeelika tajna, za sada. Znaci, znaci, ali otkrit cu sve kada za to dodje vrijeme. Ti znas da ja imam svoje paklene planove, a VD-i1 je dio tog paklenog plana. Ako me smrt preduhitri i pokosi prije njegove finalne realizacije odgovor cete naci kada se krene u tajnu, trecu najudaljeniju spilju od glavnog ulaza. Iz nje vodi uska staza do male fontane…obidje se fontana, prodje se kroz drvena vrata, tu se svod jako spusta i vrlo je nisko, sve je mracnije i treba paziti na glavu. Na kraju tog tunela dodje se do malenih metalnih resetki, treba napipati u tom mraku kljuc koji je u bravi, cim se okrene kljuc u sljedecoj prostoriji upali se svjetlo. Krenuti bas tamo, tamo je maleni podest na kojem je kutijica optocena zlatom i dragim kamenjem, u njoj je odgovor.

fb_img_1460533903531

Koliko znam tiraž tog vinila je pri kraju. A pripreme za sledeći vinil na početku. Koliko decenija će ti sada trebati do novog izdanja?
Obecao sam sam sebi da cemo ovog puta biti brzi. Ne znam je li realno, ali novo izdanje ocekujemo u toku iduce godine. Fale jod dvije, tri pjesme pa ulazak u studio, k vragu, valjda cemo uspjeti!

Otkud vi sad u Beogradu. Hoćete li svirati još negde u okolini?
Krasi me zastrasujuca upornost i nesalomljiva istrajnost. Znaci, ako te nazovem i pitam za svirku bolje i lakse ti je da odmah kazes ‘da’, jer, svaki otpor je uzaludan. Ionako ces popustiti, prije ili kasnije. Pedja (Elektropionir) to zna pa si je pristedio mrcvarenje i maltretiranje sa moje strane i odmah je pristao da nam uradi svirku, haha. Na valu te silne energije sutradan jedrimo u Rumu (Buka pod Rumom, 26.11. subota) i to bi za sada bilo to. Do iduceg naleta.

photo-1

Autor: Petar Janjatović

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne