Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 14 May 2012, i nalazi se u kategoriji Gun Club, Vesti.

RICHARD BUCKNER @ Gun Club

Sreda 23. maj, 22.00

Gosti: On Tour

U sredu 23. maja u beogradskom Gun Clubu nastupiće Richard Buckner (Ričard Bakner), jedan od najcenjenijih i najtalentovanijih rokenrol autora današnjice. Tokom svoje karijere objavio je devet studijskih albuma – poslednji u avgustu 2011. godine “Our Blood” (izdavači – Merge – dom Arcade Fire i Lambchop u SAD/Decor – izdavač Chucka Propheta, American Music Club/Marka Eitzela, Richmonda Fontainea u Evropi), za koji je dobio fantastične kritike (UNCUT 4/5, Pitchfork 8/10) i koji će uživo promovisati u Srbiji. Za mnoge fanove Ričard Bakner je čovek koji se svojim talentom najviše približio besmrtnom Taunsu Van Zantu (Townes Van Zandt).

Gosti na koncertu u sredu 23. maja biće beogradski ON TOUR, sastav koji čine Ivana Smolović (IKA), Vladimir Marinović (Ventolin) i Marko Čebić (The Mothership Orchestra).

Od prvog dana svog “muzičko-pesničkog” života Bakner je imao veliku podršku kolega muzičara i fanova širom sveta, koji njegove pozive za saradnju nikada nisu odbijali: sarađivao je sa Giant Sand/Calexico tandemom Burns-Convertino, Markom Ribotom, Džonom Mekintajerom (John McEntire – Sea & Cake, Tortoise), Sonic Youth legendom Stivom Šelijem (Steve Shelley)… Prvi album objavio je 1994. godine, a “Bloomed” je snimio u mitskom Laboku u Teksasu. Poslednji album kompletno je urađen u Baknerovom stanu u “kućnim” uslovima, uz pomoć producenta Džejdi Fostera (JD Foster – Calexico, Richmond Fontaine).

Za novije fanove, prekretnica u Bucknerovoj karijeri nastupila je planetarnim uspehom Bon Ivera, odnosno Justina Vernona, koji Bucknera redovno ističe kao svog najvećeg uzora.

“Album “Our Blood” posvećen je prijateljima, porodici i mnogim drugim nepoznatim ljudima koji su tokom poslednje tri-četiri godine nestali, umrli ili totalno poludeli… Pesme povezuje nešto, ali to “nešto” i dalje ne mogu da definišem. Ponekad je pisanje pesama čisto proricanje sudbine. Značenje nekih reči postaje jasno tek mnogo godina kasnije…”
Bakner je poznat po svom nomadskom životu i izbegavanju javnosti. Odrastao je u Kaliforniji, živeo praktično u svim delovima SAD, kao i jedno vreme u Kanadi u Edmontonu. Trenutno je nastanjen u malenom Kingstonu u državi Njujork, ali ne bi bilo iznenađenje da se po povratku s evropske turneje opet preseli u neki drugi deo Amerike. Kada nije na turneji, Bakner živi kao i bilo koji drugi junak njegovih pesama – radio je kao prodavac, vozač viljuškara, nosio reklame, saobraćajne i ostale znakove, bio popisivač, a jedno vreme je i ispomoć u školi za autističnu decu…

Kada su ga pitali – šta za njega znači uspeh, Bakner je rekao: ”Još uvek sam živ. I dalje plaćam svoje račune. I imam izdavača! Imam puno prijatelja muzičara koji i dalje nemaju pravog izdavača i zaista ne razumem zašto sam ja u boljoj poziciji od njih. Imao sam sreće, valjda.”

Ulaznice po pretprodajnoj ceni od 1000 dinara mogu da se kupe u muzičkoj prodavnici Pinball Wizard (TC EUROCENTAR, Makedonska 30, lok. 15) i kafeu Šikarica (Skadarska 22). Na ulazu u klub karte će koštati 1200 dinara. Vrata Gun Cluba otvaraju se u 22h, a planirano je da koncert počne u 22:30.

“Nema baš puno muzičara/pesnika koje cenim i volim na taj način kao Ričarda Baknera. Njegov novi album – “Our Blood’”, je za mene njegov najbolji do sada” – Vili Vlautin (Willy Vlautin) Richmond Fontaine

“Zvuk i pesme Ričarda Baknera na mene su ostavili veliki utisak. Njegova poezija je okrenuta zvuku, a ne samom značenju reči, ali mogu da osetim sva ta luda koprcanja reči skrivenih tu negde… Neki njegovi stihovi sa totalno srceparajući i u isto vreme i prelepi i baš teški…” – rekao je Džastin Vernon (Justin Vernon) Bon Iver.

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne