Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 17 Feb 2014, i nalazi se u kategoriji Izvođači.

Partibrejkers

Foto: Romana Slačala

Bogatu biografiju grupe Partibrejkers teško je staviti u nekoliko rečenica, a da se pritom izdvoje činjenice koje njihovi fanovi već ne znaju, a Partibrejkers imaju najverrnije fanove na domaćoj sceni. Od njihovog prvog nastupa u Dadovu 1982. godine domaća rok scena više nije bila ista. Svoju priču su odmah počeli da pričaju intenzivno, jasnim tekstovima, oštrim melodijamma i iskrenim buntovničkim stavom koji je prepoznao veliki broj mladih sredinom ’80-ih godina. Njihovi demo snimci, pesme ,,iljadu godina” i ,,Večeras” postal su himne omladine tadašnje Jugoslavije. Ređali su se hitovi, svirali su nebrojeno koncerata, jednom prilikom su u Zagrebu održali čak pet nastupa u tri dana!

Partibrejkers su među retkim bendovima koji su svojom umetnošću zaista pokušavali da promene svet oko nas i učine ga boljim. Uoči rata u Bosni,na primer, članovi Ekatarine Velike, Električnog orgazma i Partibrejkersa su formirali ad hoc bend Rimtutituki u okviru koga su snimili ciničnu antiratnu pesmu “Slušaj ‘vamo”. Izlazak singla promovisali su 8. marta 1992. godine svirkom na kamionu koji je kružio beogradskim ulicama. Juna 1992. godine Rimtutituki su svirali u Beču na otvorenom prostoru u okviru antiratnog i antirasističkog festivala. Bio je to jedinstveni društveni angažman koji se i danas prepričava.

U ratnim godinama R’n’R je bio zanemaren, a i opstanak Partibrejkersa je bio neizvestan. Ipak, bend je nastavio sa radom 1996. Godine i još jednom napravio istorijski bitnu stvar – povratničkim koncertom u Novom Sadu i rasprodatim nastupom na Tašmajdanu u Beogradu, vratili su R’n’R u ova dva grada na velika vrata.

Partibrejkers su posle toga nastupali širom ex-YU prostora, ali i u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Americi i Kanadi…

Koncertom održanim u prepunoj hali sportova u martu 2012. godine, Partibrejkers su obeležili tri decenije rada i dokazali da i posle toliko godina mogu da pokrenu uspavane mase i da njihova muzika nije odraz samo jednog vremena.

Izdavačka kuća LOM iz Beograda objavila je 2010. godine monografiju grupe Partibrejkers pod naslovom ,,Srce kuca tu je”. U monografiji se na 166 strana nalaze tekstovi svih pesama iz bogate diskografije Partibrejkersa, intervjui sa Zoranom Kostićem –  Canetom i Nebojšom Antonijevićem – Antonom, kao i više od 200 fotografija.

Aktuelni album ,,Krš i lom” Partibrejkers su objavili pod etiketom Odličnog hrčka. Album je snimljen na koncertima u beogradskom Domu omladine, 19. i 20. Marta 2009. Godine. Na izdanju se nalazi 14 pesama koje predstavljaju presek celokupne karijere benda.

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne