Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 11 Sep 2008, i nalazi se u kategoriji Izdanja.

Nežni Dalibor – ‘’Sredstva i veštine’’

Debi album pop-rok sastava Nežni Dalibor ‘’Sredstva i veštine’’ nalazi se u prodaji od 11. septembra. Izdanje će prvih sedam dana moći da se kupi samo u B92 shopu u Beogradu (Makedonska 22), nakon toga biće u rafovima svih bolje snabdevenih muzičkih prodavnica širom zemlje.

U pitanju je prvo u nizu izdanja edicije Nova srpska scena kojom produkcijska kuća Digimedia, u saradnji sa izdavačkom kućom Odličan Hrčak, želi da predstavi novi talas originalnih domaćih bendova koji su svoju afirmaciju doživeli kroz rubriku Scena, web magazina Popboks.

Prvi singl sa albuma Sredstva i veštine je pesma Ti si sam, spot za ovu numeru već danas možete pogledati na Ppopboksu (www.popboks.com), uskoro i na svim televizijama. Nežni Dalibor je kao srednjoškolski bend osnovan 1995. godine u Vranju. Prvu postavu činili su: Ivica, Bane, Ljuba, Peđa i Milica. Krajem 1998. Ivica, Bane i Ljuba odlaze na studije u Beograd, a bend sledeće godine ponovo počinje sa radom.

Krajem 2000. grupi se priključuje gitarista Miomir. Posle nekoliko promena imena i više nastupa u Beogradu i Vranju, bend 2003. godine pravi pauzu u radu. Miomir 2005. odlazi u London, a Nežni Dalibor iste godine počinje svoj novi život kao tročlani bend. Dve godine kasnije diskografski debituju na kompilaciji Jutro će promeniti sve? (PGP RTS) sa hit-singlom Značajan događaj. Bend od tog trenutka mnogo više nastupa, a u aprilu 2007. godine zajedno sa grupom The Mothership Orchestra, u okviru serijala koncerata Scena Uživo!, održali su rasprodat koncert u malom klubu Doma omladine u Beogradu, što je do tada bilo nezamislivo kada su u pitanju neafirmisani bendovi bez izdanja.

Gotovo 400 ljudi se moglo uveriti da pop muzika na srpskom jeziku i dalje ima smisla, ali i da su na pomolu tektonske promene na domaćoj muzičkoj sceni. Grupi se u međuvremenu pridružuje gitarista i tonac Dragan Novković, koji postaje značajno pojačanje Dalibora kad su koncerti u pitanju. Bend snima tri pesme u studiju Više elektrotehničke škole u Beogradu, koje objavljuju na kompilaciji Zdravo, zdravo, zdravo (Kultur Akt, 2008).

Album Sredstva i veštine snimljen je u studiju producentske kuće Digimedia u periodu od marta do jula ove godine i sadrži 14 numera. Producent izdanja je Boris Mladenović (član grupa: Jarboli, Sila, Veliki Prezir, Dvojac bez kormilara). Nežni Dalibor su: Ivica Marković (gitara, glavni vokal), Ljubomir Vučković (bas, prateći vokal), Branimir Bogdanović (bubanj). Posle dužeg vremena imaćete priliku da čujete punokrvan i autentičan pop-rok album na srpskom jeziku.

Spisak pesama: 1. Samo magli 2. Hej gde? 3. Metronom 4. Ti si sam 5. Vekovi 6. Plutaju svesti 7. Grad još blista 8. Kratka šetnja 9. Značajan događaj 10. Samo da znam 11. Razglednica 12. Pokidane niti 13. Zid 14. Sve biće u redu

Količina energije debija Nežnog Dalibora je pravi pokazatelj kako treba tumačiti stil – svojim srcem, pa ili ga imaš ili ga nemaš

Dragan Ambrozić

Ocena:
7

7/10

Kad je negde početkom 90-ih počela da se pojavljuje rock’n’roll senka srpske provincije, nikom nije bilo jasno koliko će stvari ubuduće izgledati drugačije. U svetu Bjesova, Crnog Lilihipa, Eve Braun, potom i drugih grupa mimo E 75, stvari su tek počele da se odvijaju: godine studiranja u Beogradu i svakog drugog života između dva sveta dovele su novu muziku u sudar s novom energijom u malim srpskim gradovima, i odatle će u kasnijim godinama stalno dolaziti razne burne formacije, od Velikog Prezira i Džukela do Nežnog Dalibora, čiji članovi beleže Vranje kao svoju početnu tačku.

NEŽNI DALIBOR – Sredstva i veštine

Ono što je nagovešteno na već istorijski bitnoj kompilaciji Jutro će promeniti sve?, sad prvi put, nekim čudom koje možda i nismo zaslužili, polako postaje dostupno u punom obliku – među tim istinama o novoj srpskoj rock sceni je i ponovo potvrđena potpuno normalna činjenica da nam iz malih gradova dolaze bendovi koji zvuče kao da su jeli asfalt celog života.

Mada to nigde ne piše, Nežni Dalibor u stvari pripada posebnom pravcu: posle mnogo godina formulisanja tokom 80-ih na herojskim pločama s obe strane Atlantika (od Wedding Present do Hüsker Dü i nazad), debi album grupe Sugar 1995. zakonito je definisao ovaj stil kao poseban podžanr – ta vrsta hipersenzitivne gitarske buke postala je pop kod: power pop utemeljen u punku.

Širom sveta grupe sviraju na sličan ili isti način, pitanje je samo koliko su uverljive u tom ključu. U Srbiji nam je uvek ponestajalo stila kad je bilo važno, pa je u tom smislu čista žanrovska orijentacija ND vredan doprinos opštem broju rock formi i modela koji postoje kod nas; u Hrvatskoj bi verovatno bili hit, jer su tamo svesniji da stilske karakteristike govore za sebe i prodaju pop proizvod.

Frenetična pop muzika ND tamo bi bila idealna; još kad sasvim južnjački neočekivano zakuvaju s nekim prelazom u ritmu u prvom singlu Ti si sam, eto doprinosa žanru shvaćenom na pravi način. Kod nas svi pokušavaju da razvale pravila žanra, i to pre nego što su i uspostavljena, pa je sumanuta a usmerena količina energije ND pravi antidot i pokazatelj kako treba tumačiti stil – svojim srcem, pa ili ga imaš ili ga nemaš.

Očite new wave karakteristike ND naslanjaju se na nova tumačenja iz Editors ili Yeah Yeah Yeahs škole, koja je i te kako in svuda, pa ne znam šta bi ND imalo da se zameri i po tom pitanju. Mogli bismo da navedemo solidan broj bendova (naročito beogradskih i vojvođanskih) koji su pokušavali da snime ovako energičnu pop ploču – od Novembra, preko Velikog Prezira, do Minstrela – kao neku vrstu moderne pop-rock muzike o adolescentskoj usamljenosti, sa stavom i tekstovima o uličnom životu.

NEŽNI DALIBOR – Sredstva i veštine
Dragan Ambrozić

Družina Nežnog Dalibora ostvaruje te težnje koje očito među našim muzičarima imaju stalne poklonike, što nije ni čudo – nekada davno su The Jam imali pesme kao što su In The City i Art School, ne daleko po temama i energiji od ovoga, bili su trojka i tvrdim da su na prvom albumu definisali nove granice gitarskog amalgama koji se sastoji upravo od eksplozivne rock energije i stava, i pop melodijske zavodljivosti, utičući na mnoge koji će doći posle.

Dugo nije bilo inteligentne pop ploče od formata, možda još od Eve Braun, čija Prisluškivanja (1992) su se desila kad nikom nisu bili potrebni albumi te vrste niti je iko mogao da ih primi na pravi način, pa ih je tek uporan rad, talenat i revalorizacija vratila na zasluženo mesto.

Bez obzira na to da li verujete da je Nežni Dalibor proizveo neku vrstu „ubrzanih Prisluškivanja“ za nova vremena ili ne, jasno je da je taj zamah tu i da je negde na tragu takvih primera visokih dostignuća koja se dešavaju u neočekivanim trenucima, skoro neželjeno.

Ploča malo pada tek negde posle stvari broj 12 (!), ali na prvim izdanjima svi žele da kažu sve što imaju, pa to i nije bitno, jer ostale pesme kao talas nose i one koje su manje uspele, u ritmu u kom poskakuješ sam.

Da, sasvim neobično, tekstovi imaju povremeno Darkwood Dub ugao gledanja odvojenosti naratora od sebe samog i intenzivnu sanjivost, što sve pomalo demantuje moju tezu da su Jarboli najuticajniji bend za novu generaciju, više po svesno skromnoj do-it-yourself praksi, ne toliko po estetici; no ovu tezu sam izneo u jednom tekstu koji još nisam napisao, pa nećemo dalje.

Cela nova generacija srpskih sastava očito ima vrednu inspiraciju, ali i prijatan odmak od prethodne velike generacijske priče u našoj rock muzici s početka 90-ih. Ključ za razumevanje vrednosti ND je upravo u osvajanju prostora i izraza za novi naraštaj koji nikome ništa ne želi da duguje, mada duguje toliko toga što nije želeo.

Možda su sve sumnje opravdane i možda je ova generacija pomalo metiljava ili opsednuta uspehom u životu ili se sprema za odlazak do prve Kanade, ali se nekako čini da – usput – i te kako ima razlog za pesmu iz sveg čistog srca i neizbrušenog grla. Fresh start for happiness.

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne