Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 24 Mar 2024, i nalazi se u kategoriji Vesti.

#Kontakt24: Relacije izmedju muzičara i realizacije koncerata

Organizacija muzičkih događaja zahteva detaljnu saradnju između muzičara, organizatora i tehničkog osoblja. Kritični element ove saradnje jeste razmena preciznih tehničkih zahteva putem rajder lista, što omogućava muzičarima da na bini imaju potrebnu opremu, a organizatorima da unapred znaju šta je sve potrebno za uspešno odvijanje koncerta.

Na panelu, Braca Vasilić iz Fakulteta dramskih umetnosti ukazuje na izazove sa kojima se susreće prilikom organizovanja Beogradskog džez festivala. Većina učesnika dolazi bez sopstvene opreme, što zahteva velike napore u nabavci iste kako bi se zadovoljili standardi izvođača.

Milorad Vučković iz MM Concerts i Dom omladine, ističe važnost detaljnih rajder lista i izazove kada komunikacija nije na zadovoljavajućem nivou. Nedostatak preciznih zahteva ili nedovoljna komunikacija može dovesti do problema na dan koncerta.

Sa muzičke strane, Žika Jelić iz YU Grupe preferira korišćenje sopstvene opreme unutar regiona, dok za nastupe vani koriste rajder liste za zahteve. Iskustvo pokazuje da zadovoljstvo muzičara opremom koju koriste direktno utiče na kvalitet izvedbe.

Promoter Vladislav Pejak deli svoja iskustva sa blues bendovima, naglašavajući značaj zadovoljenja tehničkih potreba muzičara radi kvalitetne izvedbe i zadovoljstva publike. Pronalazak specifične opreme, poput Hammond B3 orgulja, predstavlja jedan od većih izazova u organizaciji.

Predrag Ivanović, glavni organizator Kontakta, ispred izdavačko producentske kuće Odličan Hrčak, podelio je svoje iskustvo vezano za realizaciju koncerata, naglasivši važnost dobre pripreme i razumevanja između muzičara i organizatora. Posebno je istakao kako precizni tehnički zahtevi, dobro definisani kroz rajder liste, omogućavaju bendovima da na koncertima pruže najbolje moguće izvedbe, što direktno doprinosi zadovoljstvu publike i uspehu događaja. Ivanovićeva perspektiva dodatno osvetljava koliko je ključna otvorena i jasna komunikacija u muzičkoj industriji, posebno kada su u pitanju tehnički detalji neophodni za kvalitetan nastup.

Svi panelisti se slažu da je ključ uspešne organizacije muzičkog događaja u detaljnoj i preciznoj komunikaciji između svih učesnika – od muzičara do tehničkog osoblja. Rajder liste igraju centralnu ulogu u ovoj komunikaciji, omogućavajući svima da unapred znaju šta je potrebno za uspešnu realizaciju koncerta.

Foto: Belkisa Abdulović

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne