Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 24 Mar 2024, i nalazi se u kategoriji Vesti.

#Kontakt24: Muzika i tehnologija sa akcentom na AI

Na Kontakt konferenciji, održanom panelu pod nazivom “Muzika i tehnologija”, istaknuti stručnjaci iz muzičke industrije raspravljali su o uticaju tehnoloških inovacija na muzičku produkciju i kreativni proces. Moderator Ivan Kljajić, uz paneliste Dimitrija Dragojevića, Filipa Vlatkovića, Uroša Milkića i Vladimira Moritza, doveo je u fokus kako tehnologija oblikuje trenutnu i buduću muzičku scenu.

Razvoj audio tehnologije: Napredak u audio tehnologiji drastično je promenio način obrade pesama, čineći proces bržim i kvalitetnijim. Diskutovalo se o budućim promenama koje bi mogle dodatno unaprediti muzičku produkciju.

Panel je razmatrao potencijal generirane muzike da utiče na budućnost ljudskih bendova i interakciju među muzičarima. Pomenut je primer master rada na Akademiji umetnosti u SAD-u koji je uključivao prvi generirani video spot, naglašavajući kako brzi tehnološki napredak može učiniti trenutne standarde zastarelim.

Promene u audio praksi, uključujući korištenje softvera za rebalansiranje i snimanje bendova, pokazale su kako algoritmi i softver sve više utiču na studijski rad.

Upotreba algoritma Drummer za kontrolu nad bubnjevima istaknuta je kao primer kako tehnologija može pomoći, ali ne i zameniti ljudski element u muzici, posebno u autorskoj muzici gde su emocije i tehnika ključni.

Personalizovani pristup stvaranju muzike, kroz kopanje po starim trakama i korištenje elemenata u aranžmanima, uspoređen je sa ready made umetnošću. Takođe, diskutovano je o promenama u plasmanu muzike tokom poslednjih deset godina, s posebnim naglaskom na ulogu društvenih mreža.

Panel “Muzika i tehnologija” osvetlio je kako tehnološke inovacije otvaraju nove mogućnosti za muzičare i producente, ali istovremeno postavljaju pitanja o očuvanju autentičnosti i ljudskog dodira u muzici. Iako tehnologija nudi alate koji mogu poboljšati kreativni proces, ključno je naći ravnotežu između korišćenja ovih alata i očuvanja srži muzičkog izraza. Razgovor je naglasio važnost prilagođavanja industrije muzike brzim tehnološkim promenama, istovremeno čuvajući vrednosti koje muziku čine jedinstvenom i emotivnom.

Foto: Belkisa Abdulović

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne