Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 23 Mar 2024, i nalazi se u kategoriji Vesti.

#Kontakt24: Kako danas izgleda promocija mladih alternativnih izvođača u Srbiji

Foto: Belkisa Abdulović / CEBEF

Panel pod nazivom “Kako danas izgleda promocija mladih alternativnih izvođača u Srbiji”, organizovan od strane Oblakoder magazina, okupio je značajne ličnosti iz muzičke industrije kako bi diskutovali o izazovima i prilikama koje stoje pred mladim umetnicima u današnjem digitalnom dobu. Moderatorka panela, Marija Todorović iz Oblakoder magazina, usmerila je razgovor ka pitanjima digitalne promocije, uloge društvenih mreža, streaming platformi i medija u podizanju vidljivosti mladih talenata.

Branislav Cvetković iz Balkanrocka dotakao se izazova kritike u savremenom medijskom prostoru: “Naša najnepopularnija rubrika bila je ‘Umesto hvalospeva’, koja je potakla negativne emocije”, naglašavajući kako su nekada negativne reakcije na kritičke tekstove dovele do promene prakse, kao što je uvođenje potpisivanja autora ispod članaka: “To je donelo jednu vrstu legitimnosti kritici i otvorilo put za zreliji dijalog.”

Iva Pažin se osvrnula na saradnju izvođača sa izdavačkim kućama, naglašavajući kako manje, nezavisne izdavačke kuće uglavnom služe kao posrednici za distribuciju muzike na streaming servisima umesto kao pravi promoteri. “Najčešće rade iz strasti prema muzici, što ih čini ključnim u povezivanju izvođača sa publikom, iako njihovi kapaciteti često ne dozvoljavaju širu promociju.”

Matija Ilić iz Ubili su batlera i Hali Gali istakao je važnost lične inicijative u promociji: “Najviše se oslanjamo na Instagram. Trudimo se da sami napravimo snimke i promovišemo naš rad. Ne razmišljamo previše o tome, možda se čak ni ne trudimo dovoljno.”

Marko Radojković, iz kolektiva Kišobran i Hali Gali, podelio je svoje viđenje uloge izdavačkih kuća i promotera, ističući kako bendovi sa kojima sarađuje ne potpisuju ugovore. On naglašava kako je saradnja sa izvođačima zasnovana na međusobnom poverenju i podršci, umesto formalnih ugovora. Takođe deli svoje mišljenje o važnosti promocije mladih alternativnih izvođača i kako se promocija menja u digitalnom dobu. Komentarišući potencijale i ograničenja postojećih promotivnih strategija, Marko ističe potrebu za inovativnim pristupima u promociji mladih talenata na muzičkoj sceni.

Ovaj panel je osvetlio kako su digitalni mediji i društvene mreže postali nezaobilazni u promociji mladih izvođača, ali i kako postoji potreba za većom podrškom tradicionalnih medija. Iako je digitalno doba donelo nove izazove, takođe nudi i prilike za one koji su spremni da se istraže i iskoriste sve dostupne resurse u svrhu promocije svog rada. Razgovor je ukazao na to da je za uspeh potrebna kombinacija lične inicijative, podrške izdavačkih kuća, i sposobnosti da se uspešno navigira digitalnim pejzažem današnjice.

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne