Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 04 Mar 2022, i nalazi se u kategoriji Vesti.

#Kontakt2022 priređuje izložbu fotografija ,,Laneganov put ka sutrašnjici” autora Nemanje Đorđevića

Kontak konferencija će ove godine, jednim delom, biti posvećena i velikom umetniku Marku Laneganu, a u saradnji sa jednim od najznačajnijih muzičkih portala – Balkanrockom.

Izložba fotografija biće postavljena u Anti Shop Elektropioniru uoči #Kontakt2022 konferencije. Otvaranje je 23. marta u 16h, a izložba traje do 30. marta.

𝘐 𝘩𝘰𝘱𝘦 𝘵𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘩𝘦𝘭𝘵𝘦𝘳 𝘪𝘴 𝘦𝘯𝘰𝘶𝘨𝘩 𝘵𝘰 𝘬𝘦𝘦𝘱 𝘮𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘮
𝘜𝘱𝘴𝘵𝘢𝘪𝘳𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘩𝘦𝘢𝘷𝘦𝘯’𝘴 𝘨𝘪𝘷𝘪𝘯𝘨 𝘣𝘪𝘳𝘵𝘩 𝘵𝘰 𝘸𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳’𝘴 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘮
𝘉𝘶𝘵 𝘐’𝘷𝘦 𝘣𝘦𝘦𝘯 𝘥𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘴𝘪𝘯𝘤𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘢𝘺 𝘐 𝘸𝘢𝘴 𝘣𝘰𝘳𝘯
𝘛𝘩𝘢𝘵 𝘮𝘶𝘤𝘩 𝘐 𝘬𝘯𝘰𝘸 𝘪𝘴 𝘵𝘳𝘶𝘦
(Mark Lanegan, I am the Wolf)

,,Izložba fotografija Nemanje Đorđevića posvećena Marku Laneganu predstavlja vizuelni omaž kultnom muzičaru, koji nas je nedavno napustio, prerano i potpuno iznenada. Iza čuvenog umetnika stoji duga i izuzetno plodna muzička karijera, impresivne diskografije i brojnih značajnih saradnji. Tokom svojih turneja, Beograd je četiri puta ugostio Marka Lanegana i njegov bend. Đorđević je kao višegodišnji aktivni rok fotograf imao prilike da fotografiše svaki njegov nastup i da ga jednom prilikom intervjuiše.
Fotografije u postavci treba posmatrati integralno, iako se sastoje iz dva dela. Koncertni deo prikazuje distanciranu, poetičnu i mračnu auru Laneganovih nastupa, dok privatni deo, koji se sastoji od fotografija nastalim prilikom intervjua sa autorom izložbe, prikazuju muzičara u direktnijem i toplijem svetlu. Dva aspekta postavke čine portreti Lanegana sa posebnim fokusom na određenim detaljima, kojima Đorđević prenosi određeni dojam o muzičaru. Kao kontrasti funkcionišu fotografije Lanegana usled njegovog moćnog izvođenja pesama, dok u zanosu povlači čitavu publiku u svoj svet mraka i borbe, nasuprot suzdržanom osmehu čoveka iza kulisa koji ni tada ne prestaje da se bori sa sopstvenim demonima. Iako je Đorđević poznat po tome što na svojim fotografijama vrlo promišljeno kadrira i prenosi ritam i zvuk u polje vizuelnog, ovog puta postavka ističe njegovu sposobnost da predstavi ličnost muzičara, pronađe put ka onome iza vidljivog, da učini ono neuhvatljivo u čoveku prisutnim i obelodanjenim na fotografiji.

Simbolično, naziv izložbe odnosi se na naziv Laneganove pesme Way To Tomorow u kojoj muzičar ne uspeva da pronađe put do svog sutrašnjeg dana. Ova izložba nagoveštava da njegov odlazak nije konačan i jeste svojevrsni kontra pokazatelj da je on već u sutrašnjici. Fotografije Nemanje Đorđevića podsećaju na unikatne kvalitete neponovljive ličnosti Marka Lanegana i ističu važnost njegovog muzičkog nasleđa koje danas čini nezaobilazni deo rokenrol kulture, koju će tek baštiniti generacije sutrašnjice.”

Marija S. Đorđević, istoričarka umetnosti

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne