Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 17 Feb 2014, i nalazi se u kategoriji Izvođači.

Kanda Kodza i Nebojša

Kanda kodža i Nebojša je beogradski kvintet čija se muzika uobičajeno opisuje kao fuzija brojnih žanrova koje su ovi muzičari istraživali na šest do sada objavljenih albuma od prelomne 1991., ali nijedan opis nije dovoljan za do sada zabeležen opus grupe. Oslanjajući se na talenat, inteligenciju i ljubav kao pogonsko gorivo svog delovanja, KKN je stekao status predvodnika beogradskog i srpskog roka u otrovnim devedesetim, vremenu tokom kojeg je kružila cinična glasina da takve osobine ne služe ničemu. Posle takozvanih promena, grupa je u podjednako nemogućim okolnostima, a bez ikakvog kompromisa sa samom sobom, nastavila sa kreativnim rastom na albumima Prekidi stvarnosti (2005), Deveti život (2008) i Manifest (2011) čiji dometi ostavljaju savremenike sa scene iza sebe, po sudu onoga što je ostalo od muzičke kritike u Srbiji. Tome u prilog ide i konstantno proširivanje publike na preko 500 koncerata u poslednjih deset godina, na kojima je bend nastupao kako na najmanjim klupskim, tako i na najvećim festivalskim binama južnoslovenskih država i evropskih prestonica. Svedočenje neuporedivoj i tananoj lirici Olivera Nektarijevića, prvog među jednakima, iskustvo je koje nezaustavljivo prolazi kroz kožu, ne ostavljajući prostora za ravnodušnost. I dalje učeći na putu, KKN na svakom nastupu svira koncert svog života kojim poništava nametanje sveopšte bespomoćnosti. Dosta sa rečima i sećanjima, istina je uvek u jedinstvenom koncertnom iskustvu sa kojim ova petorka dolazi pred vas.

Sedmi album, “Volja za noć”, izašao je u septembru 2014. a nakon njega usledili su “Uskoro” (2019) i “Beton” (2022),


Rekli su o KKN i albumu Beton

Ponikao iz srpske generacije X, bend se specifičnim amalgamom fanka, roka, regea, džeza i koječega i još specifičnijim vokalom Olivera Nektarijevića poprilično razlikovao od ispisnika DD ili Plejboj. KKN i dalje zvuče sveže, koncizno i jezgrovito. Gitare su sirovije, bučnije i direktnije, a Oliverov glas i dalje versatilan, predstavlja odavno definisan identitet benda. (Aleksandar S.Janković, City Magazin)

KKN umeju da vrhunski odsviraju sve što požele, na nivou su „starih majstora“ rok muzike. Ali to nije poenta, nego ono što KKN imaju da kažu, i gitarama i glasom.

Bend uživa u svakom gitarskom tonu koji proizvede, demonstrirajući još jednom kako se autorski rokenrol zasniva na umeću, ne samo pripovedanja, nego i sviranja priče.

Sastav svira nadahnuto i bajkovito, kao da povremeno oslobađa suspregnutu zver – još treba naći reči da se opiše paralelna poezija koja čuči u udvojenim gitarama i nebičnim ritmovima ispod ovih kompozicija. Crazy Horse, Television, Hüsker Dü, šta god navedemo – to su samo moguće inspiracije, ali ne i šifra zvuka KKN, koji je nesumnjivo originalan u okviru tradicije.

Ako je popularna muzika nešto u čemu tražimo osećanja, Kanda, Kodža i Nebojša nam ih uvek daju neštedimice, i zato im se stalno vraćamo.

Njihovo shvatanje rokenrola jeste da je on umetnost, i tako ga i sviraju – kao vrhunsku autorsku tvorevinu, u kojoj su zvuk i poezija jedno.

KKN su se u svemu tome dokazali kao jedinstvena grupa, koja je dosledno branila umetnički i moralni integritet rok muzike sve vreme, odigravši izuzetno značajnu ulogu u ovom novom, nedovoljno opisanom i vrednovanom periodu, što traje poslednje tri decenije – isto koliko i celokupna prethodna istorija rokenrola u našim krajevima. (Dragan Ambrozić, nova.rs)

Umesto da se priklanjaju diktatu silom tupe javnosti, kojoj nedostaju kriterijumi i za ustajanje iz kreveta, ovi ljudi su otkrili u čemu su dobri, a onda su to radili – i rade – najbolje što umeju. (Aleksandar Žikić, nedeljnik Vreme)

Ako uopšte postoje zvuk i rima koji u isti mah oličavaju grad i prirodu kako hodaju uporedo, javljajući se jedno drugom samo u snovima, onda se oni sigurno nalaze začarani na albumima Kande, Kodže i Nebojše. (Zorica Kojić, Danas)

Oliverovo gubljenje u maglama i teturanje Jelisejskim poljima do ljubavi, presecaju solo deonice Janka Mostarlića i Nenada Pejovića koji su najviše zaslužni što je KKN od rege, funk benda s početka karijere postao verovatno najbolji gitarski sastav balkanskog podneblja (Branislav Cvetković, balkanrock.com)

Ovakvo umjetničko stvaralaštvo, kakvo je album “Beton” nam daje iluziju da ne živimo uzalud, bez smisla, te da u svom životu ostvarujemo nešto suštinsko. Ako već lično ne stvaramo i ostvarujemo, ostvaruje neko drugi, i mi imamo priliku uživati u tome. (Minel Abaz, prometej.ba)

„Beton“ je, baš poput svojih prethodnika, snimljen na ‘jen-dva-tri’ bez ikakvih studijskih čarobiranja i uljepšavanja, što ga čini upravo savršenim za nadolazeće koncertne izvedbe. Posebno jer na njemu ima dosta pjesama koje na set-listama itekako zaslužuju i naći i zadržati svoje mjesto. (Vedran Harča, ravnododna.com)

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne