Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 17 Feb 2014, i nalazi se u kategoriji Izvođači.

Branka Parlić

Branka Parlić je jedna od vodećih pijanista posvećenih izvođenju Nove Muzike, tačnije muzike kompozitora minimalizma i postminimalizma iz druge polovine 20. i prve decenije 21.veka. Preko pet miliona pogleda na sajtu YouTube, koliko ukupno imaju njena izvođenja kompozicija Filipa Glasa, Majkla Najmana, Vima Mertensa i drugih, čine da ime Branke Parlić sigurnim koracima postaje sinonim Nove Muzike. Jedina dva izvođenja dela renomiranog američkog kompozitora Filipa Glasa koja imaju više od milion pogleda na sajtu YouTube, upravo su u izvođenju Branke Parlić.

b.parlic 2.jpg manja Ki

Njeni koncerti imaju poseban vizuelni identitet, jer posebnu pažnju posvećuje režiji svetla i vizualizacijama, kao i adekvatno dizajniranim koncertnim flajerima i plakatima. Od 2004. godine britanska televizija CLASSIC FM TV emituje spot „Haos“ engleskog umetnika Čarlsa Stjuarta, za kompoziciju Gnossienne No.1 Erika Satija u izvodjenju Branke Parlić, a od oktobra 2005., na istoj TV stanici emituje se i video zapis koncertnog izvođenja kompozicije Metamorphosis No.2 Filipa Glasa. Godine 2011. nagrađivana britanska televizija C Music TV počela je sa emitovanjem video zapisa koncertnog izvođenja kompozicija Spiegel im Spiegel Arvo Perta i Opening Filipa Glasa, koji je i izbran za video higlight meseca januara i marta.
Branka Parlić redovno nastupa u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Engleskoji i dr. Učestvovala je na eminentnim muzičkim festivalima, poput Zagrebačkog Bijenala, Festivala Grad teatar – Budva, Skopskog leta, Bitoljskog festivala, Novosadskih muzičkih svečanosti – NOMUS, Ring Ring – Beograd, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, REmusica – Priština, Gandusiana festivala u Rovinju, Exit festivala u Novom Sadu, a čest je gost i Motovun Film Festivala u Hrvatskoj.
Nakon diplomiranja na katedri za klavir Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu 1979. godine, u klasi red. prof. Olge Mihailović, Branka Parlić se usavršavala na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici, Francuska kod Pjera Sankana, renomiranog kompozitora i profesora pariskog Konzervatorijuma. Od 80-ih godina prošlog veka, posvećeno se bavi muzikom francuskog kompozitora Erika Satija, kao i Novom Muzikom 20. i 21. veka: minimalizmom i postminimalizmom.
Prva ploča Erika Satija na tlu bivše Jugoslavije – Initiés, sa njegovim klavirskim kompozijama u izvođenju Branke Parlić, izašla je 1988. godine u izdanju M Produkcije Radio Novog Sada, a drugi tiraž izdat je od strane PGP RTB iz Beograda. Kompakt disk sa starim i novim snimcima istog autora, pod nazivom Initiés ’88 – Initiés ’99, pojavio se 1999. godine, ovaj put u izdanju novosadskog Radija 021. Godine 2006. u izdanju Muzičke Produkcije B92 iz Beograda, izašao je CD Metamorphosis, na kome se nalaze kompozicije za solo klavir najpoznatijeg američkog kompozitora minimaliste Filipa Glasa. Godine 2013. snimila je ploču/vinil Satie & Beyond u Kulturnom centru Harmoni u Livardenu u Holandiji (Harmonie Center Leeuwarden http://www.harmonie.nl/home/). Izdavač za Srbiju je Odličan hrčak iz Beograda http://www.odlicanhrcak.com/izdanja/
Pored klavirske literature, na repertoaru ima i filmsku muziku (Entr’acte – muzika Sati, režija R. Kler; Najman, Glas, N. Rota). Tokom 2011. godine, koncertima sa muzikom Nina Rote, a uz film/omaž autora Čedomira Drče i Nenada Miloševića, obeležila je 100 godina od rođenja Rote na festivalima u Novom Sadu i Motovun Film Festivalu.
Branka Parlić radi kao nastavnik stručnog predmeta na Katedri za klavirski praktikum Akademije Umetnosti u Novom Sadu, a čest je i predavač na kursevima i seminarima Nove Muzike. Od 2006. godine deluje kao umetnički direktor Art scene Nove Uši za Novu Muziku u Novom Sadu.
www.brankaparlic.com
email: parlic.branka@gmail.com

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne