Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 29 May 2012, i nalazi se u kategoriji Vesti.

,,SVJEŽI I POLETNI” OBOJENI PROGRAM

Novi album Obojenog programa ,,Kako to misliš: mi” (Odličan hrčak, Exit Label, 2012) za kratko vreme je nadaleko odjeknuo! U celosti prenosimo prikaz ovog izdanja objavljen u hrvatskom Jutarnjem listu. Autor je Aleksandar Dragaš.

,,Ima li smisla u hrvatskim novinama u tjednu u kojem je na srpskim predsjedničkim izborima pobijedio Tomislav Nikolić objaviti recenziju novog albuma jednog sad već veteranskog novosadskog benda? Još kako, jer Obojeni program, čiji lider Kebra ima i antiratnu prošlost, nije bilo koji i bilo kakav bend.

Pitanje iz naslova novog albuma Obojenog programa, “Kako to misliš: mi?”, savršeno odgovara događajima iz tjedna na izmaku. Naime, niti ja planiram što s Karamarkom, a nitiBranislav Babić Kebra s Tomislavom Nikolićem.

Osnovna crta

Nas dvojica jako se dobro razumijemo i slažemo još otkako sam ih prvi put čuo na YURM-u, a potom im objavio debi album “Najvažnije je biti zdrav”. U proteklih četvrt stoljeća puno se toga promijenilo unutar Obojenog programa, od promjena postave do promjena instrumenata, pa donekle i stilisitike pojedinih albuma, premda je ona osnovna crta benda, post-punk nastao u dosluhu s The Fall, Gang Of Four, Televisiona i ranih Talking Headsa, ostala zamjetnom zbog čega ih je svojedobno na BBC-u emitirao i najutjecajnji britanski i europski radijski DJ, pokojni John Peel.

Zbog činjenice da publika Obojenog programa iz političkih i ekonomskih razloga živi na raznim stranama svijeta album je objavljen putem besplatnog downloada na etiketi novosadskog festivala Exit, a potom na CD-u.

Uz Kebrinu minimalističnu, ali uvijek višeznačnu i za razne svrhe vrlo upotrebljivu poeziju, sada dominiraju dvije bas gitare i bubnjevi, s potpunim odsustvom električne gitare.

“U tvoj osmeh stane sve”, prearanžirana za dvije bas gitare čiji tonovi čupaju utrobu, ali unatoč abrazivnosti uspješno nose melodijske fraze – stari, ali efikasan trik najboljih post-punk bendova – neočekivana je poveznica s debijem Obojenog programa, a to vrijedi i za novu “Samo da ti kažem postalo je sve nedivljivo”.

Čini se da je Kebra našao modus s kojim je pomladio i revitalizirao bend premda uzKebru stoje redom novosadski veterani LjubaCina i Bebec iz Boya koji je uspješno odradio i produkcijski dio posla. Uvodna “Da li smo naučili živeti u kapsuli”, “Ljudi znaju samo ono šta im se kaže”, “Problem ne postoji”, “Ti si samo promaja”, “Svaka definicija gubitak je slobode” i “Mene to ne zanima” najjače su, filozofski nastrojene pjesme o ljubavi, samoći i potrebi za pripadanjem usred kaosa ekonomskog i političkog rasula. Te pjesme zvuče i subverzivno i adiktivno, odnosno van mainstreama, a opet prijemčivo i pjevno.

Bolji od mlađih

Zanimljivija je sposobnost KebreBebecaLjube i Cine da novim albumom nadmaše studijske radove mlađih bendova koji su nastali pod izravnim Kebrinim utjecajem poput Repetitora, Stuttgart Onlinea, Multietničke atrakcije, Trički, VlastePopić i drugih s ove i one strane Dunava.

Još je fascinantnije da jedan bend može zvučati tako svježe i poletno nakon 22 godine diskografske karijere, odnosno 32 godine postojanja.”

http://www.jutarnji.hr/svjezi-i-poletni-i-nakon-vise-od-trideset-godina/1030354/

 

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne