Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 11 Jun 2013, i nalazi se u kategoriji Vesti.

PUBLIC IMAGE LIMITED – PREDSTAVNICI ,,SLOBODNOMISLEĆE MUZIKE” PONOVO U BEOGRADU

Grupa Public Image Limited (PiL) predvođena čuvenim John-om Lydon-om nastupiće u četvrtak 13. juna u bašti Studentskog kulturnog centra, nepunih godinu dana nakon spektakla koji su domaćoj publici priredili u okviru prvog izdanja Belgrade Calling Festivala.

Public Image Limited

John Lydon, poznat i kao Johnny Rotten, pevač čuvene londonske punk grupe Sex Pistols, davne 1978. godine oformio je PiL. Trideset i pet godina kasnije, interesovanje publike za ovu avangardnu post-punk grupu, čiji je zaštitni znak provokativni Lydonov vokal, ne jenjava, što pokazuje i velika posećenost PiL koncerata širom sveta. Poseban odnos koji beogradska publika gaji prema stvaralaštvu grupe PiL, iskazuju i poznati akteri domaće scene na koje je rad ovog kultnog sastava bitno uticao.

Koja (Disciplin A Kitschme):

“Public Image LTD – jedna od omiljenih i srcu najdražih grupa. Konstantno rušeći uspostavljene muzičke barijere i krećući se nikad sigurnom stazom drugačijeg pristupa modernom rok izrazu, PiL su uspeli da nadžive sve trendove i promene koje su britanska i američka muzička industrija plasirale poslednjih decenija. John Lydon, jedna od najsvesnijih i najtrezvenijih ličnosti britanske i svetske muzičke scene ikad, britke misli i oštrog jezika, čovek koji uvek ima šta da kaže, za razliku od većine ostalih koji funkcionišu po ustajalim rok šablonima, ovih godina konačno ubira plodove svog višedecenijskog opiranja mediokritetstvu.Poseban je doživljaj to što će PiL nastupiti u SKC-u, mestu u čijim se podrumskim prostorijama, tokom zadnje tri i po decenije, nebrojeno puta mogao čuti zvuk kojem su, između ostalih, upravo PiL svojevremeno prokrčili i utrli put.”

I Dejan Vučetić – Vuča (Darkwoood Dub) će u četvrtak biti u bašti SKC-a:

,,PIL su sigurno jedan od bendova koji su presudno uticali na Darkwood Dub u ranoj fazi. Njihov specifičan spoj fank, dab, krautrok i disko elemenata je nešto što i posle više od 30 godina zvuči jednako sveže i ubedljivo. Uživo zvuče odlično, preporučujem svima koji vole pravi rokenrol”.

O značaju Lydon-ovog rada govori i Branislav Babić Kebra, frontmen Obojenog programa:

,,PIL je veliki bend, kao što su veliki i Sex Pistols. Zajednički im je Johnny Rotten – cinik, buntovnik, zabavljač…jedan od najbitnijih ljudi svetske muzike”.

,,John Lydon je bez sumnje najslavnija savremena antizvezda – stavljajući kreativnost u prvi plan ispred diktata industrije izgubio je čitavih 20 godina koliko je prošlo između albuma “That What Is Not” i prošlogodišnjeg trijumfalnog povratka sa “This Is PiL”. Napokon osvojivši kreativnu slobodu, Lydon je formirao autorski i izvođački najkompetentniju postavu PiL,sastavljenu od pregalaca koji su, kao i on, ispisivali istoriju slobodnomisleće muzike 35 godina unazad. Ako su inteligencija, avanturizam i autentičnost iskustva vrednosti koje dele publiku na onu koja računa na te vrednosti i u muzici i u životu, i onu koja to ne čini, susret sa novim pesmama ovog retko važnog benda, kao i sa hitovima koji su obeležili generacije stasale od ’80ih naovamo je nezaobilazan!” objašnjava Vladan Rajović (Kanda Kodža i Nebojša) kulturološki značaj grupe PiL.

PiL, dakle, nastupa u četvrtak 13. juna u bašti SKC-a. John Lydon će nas odvesti na muzičko putovanje koje ćemo pamtiti, uz nove pesme, ali i kultne hitove koji su ovu grupu svrstale u sam vrh najznačajnijih svetskih bendova.

 

 

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne