Jedinstvena koncertna agencija

Informacije

Ovaj tekst napisan je 01 Nov 2016, i nalazi se u kategoriji Izdanja.

Ana Ćurčin: Sketches Of Belonging

Beogradska muzičarka Ana Ćurčin objavila je svoj prvi studijski album “Sketches of Belonging”. Na albumu se nalazi 13 pesama, a kao bonusi dodati su prethodni singlovi “I Can’t”i “Cut Loose”. Prvi singl sa albuma, koji je objavljen i kao video je pesma “Remain Calm”.

Ana je autorka i kompozitorka svih pesama, a na snimanju su učestvovali muzičari iz njenog benda – Goran Antović, Marko Cvetković, Goran Grubišić i Blagoje Nedeljković. Pesme je miksovao Marko Milatović, a producent je klavijaturista benda Goran Antović. Kao specijalni gost na pesmama “Remain Calm” i “Anxiety” pojavljuje se lider Rebel Star i gitarista Milan Glavaški. Za dizajn omota pobrinuo se kreativni tandem Teyosh.

anaomot

Za neke stvari da se dogode treba biti strpljiv. Treba verovati, nadati se, čekati pravi trenutak. Neke pesme biraju svoj pravi trenutak kada će da budu napisane. Neke druge gotove su čim se prvi put odsviraju. Gillian Welch i David Rawlings su taj proces nastajanja pesme – od skice, demo snimka do “završene” objašnjavali rečima: “Dok pesma nije spremna, mi praktično postojimo u svetu koji je čist očaj.”
Jedan dug i mukotrpan proces, prepun pokušaja, dobrih i loših, promišljenih i “na prvu loptu”, intimnih i filozofskih… priveden je kraju i Ana Ćurčin predstavlja javnosti svoj prvi studijski album “Sketches of Belonging”.

“Ana je samosvojna pojava zato što jednostavno tako mora, jer oko nje nema nikakvog čvrstog uporišta tamo gde živi, kao u praznim pejzažima video spotova koji je prate, bez obzira da li su u pitanju gradske ili prave pustinje, dnevne ili noćne. U njenim tekstovima i složenim aranžmanima najvažnije stvari se dešavaju u sudaru sa prazninom, neizvesnošću, negde gde je čovek sam sa duhovima onog što bi mogao da bude,” smatraDragan Ambrozić, muzički promoter, novinar i urednik programa Doma omladine Beograda.

“Anin nesvakidašnji glas krije sve te vrtloge prošlosti i nepoznanice budućnosti, ali i neobičnu zrelost i sigurnost u sopstveni muzički talenat. I to je ono što pleni u njenim pesmama, taj šizofreni spoj stalnog preispitivanja i hrabrosti da se vizija istera do kraja. Krhka, samopregorna, uvek znatiželjna i povremeno nepotrebno zabrinuta da neće biti shvaćena (dovoljno) ozbiljno u ovom okrutnom svetu (muškaraca). Moja omiljena cmizdrava feministkinja!” napisala je poslednja muzička urednica radija Studio B Svetlana Đolović.

“Godinama smo je slušali na raznim mestima, od KC “Grad” do Doma omladine, a sada konačno možemo da se radujemo njenom prvom albumu, melanholičnom autobiografskom soundtrack-u koji kao neki intimni putopis prolazi predelima unutrašnjih borbi kroz koje smo svi nekada prolazili, koji nas neminovno vraća na mesta koja smo mislili da smo zaboravili,” reči su dramske spisateljice Maja Pelević.

Photo Marija Strajnic

“Iako se navodno radi o skicama pripadnosti, za mene su ove pjesme sve samo ne skicozne, ja ih čujem kao snažan autorski glas koji stvara krajolike u kojima je ponekad bolno, ali ipak uvijek lijepo, provoditi vrijeme. Iz pjesme u pjesmu Ana pažljivo plete jedan intiman svijet u kojemu kao da su sve riječi prošaptane, a sve emocije prevedene u neke mekane glazbene melodije,” ovako “Sketches of Belonging” doživljava dramska spisateljica i scenaristkinjaJasna Žmak.

Album “Sketches of Belonging” je dostupan na bandcamp stranicama Ane Ćurčin i Pop Depresije, kao i na svim ostalim digitalnim platformama (Deezer, iTunes, Google play, Spotify…). Fizičko izdanje albuma na CD-u objavljeno u saradnji sa Odličnim Hrčkom.

Linkovi: anacurcin.com sararenar.com www.facebook.com/AnaCurcin anacurcin.bandcamp.compopdepresija.com

YT
https://www.youtube.com/watch?v=6dnIM3qpYFg
https://www.youtube.com/watch?v=iihMeb-Z01U

Ana Ćurčin ‘Sketches Of Belonging’

“Sketches Of Belonging” kao da je album iz onog nepovratno izgubljenog vremena vladavine vinila, kad ste jedan album mogli slušati toliko dugo dok ga ne naučite napamet, a da vam ni onda ne dosadi.

Ono što je prije par godina dobilo neformalni naziv kantautorski val, nije bio samo kratkotrajni hir određenih kulturnik krugova hrvatske metropole. Kako vrijeme odmiče, i kako se formiraju punokrvna glazbena imena na koja će se svakako moći u budućnosti računati, tako sve više postaje jasno da je to prvi ex-jugoslavenski val, ili regionalni val, kako vam drago, jer dakako objedinjuje nekoliko država i još nešto više gradova u njima. Zajednički je to kulturni impuls nove generacije glazbenih stvaratelja koji iako ne žive u istoj državi, očigledno djeluju u sličnim, ako ne i istim društvenim okolnostima, jer na potezu od Slovenije, preko Hrvatske, do Srbije, ulaganja u kulturu pala su na najniže grane i stvar je otišla dalje od onog stiha: „Well what can a poor boy do, except to sing for a rock ‘n’ roll band“ Jaggera i Richardsa iz pjesme „Street Fighting Man”, jer je i rock ‘n’ roll band postao nedostižni luksuz, u jednom trenutku domet je bio sam (ili sama) s akustičnom gitarom u ruci. A lijepa je stvar, koja ujedno dokazuje i žilavost ovdašnjih scena, da su bendovi počeli nastajati oko kantautorskih imena koja su se dokazala pred publikom.

U susjednim srpskim prilikama najnoviji primjer bendovskog okrupnjavanja nakon prošlogodišnjeg , sada već, grupe, Stray Dogg, jest upravo objavljeni album „Sketches Of Belonging“ beogradske kantautorice Ane Ćurčin.

„Sketches Of Belonging“ ekspresno bi se mogao promatrati i kao zvučno-stilski blizanac prvijenca „Travelling“ (2014.) hrvatske kantautorice Irene Žilić, jer to je sličan pronicljivi pristup decentnog ukalupljivanja pratećeg sastava koji se trudi ne zasjeniti glavnu aktericu koja ima predivno definiran autentični izričaj. Možda će se netko propeti na spomenuti pojam ‘autentičan’, jer i jedna i druga autorica pjevaju na engleskom jeziku, no činjenica jest da nam je engleski na ovim prostorima već duže vrijeme udomaćen i jednostavno se osjeti razlika u modalitetima, temama tekstova, emociji i načinu ispjevavanja od onih koji su nastali na zapadu. Nipošto u smislu da je nedoraslije ili lošije, već u smislu da to možemo objediniti pod balkanopolitski nazivnik „naše“. S tim naravno treba zaustaviti sve poredbe s Irenom Žilić.

„Sketches Of Belonging“ već sad na početku godine konkurira za jedno od najljepših, najslojevitijih glazbenih djela istančanog osjećaja za estetiku, produhovljene senzibilnosti i autorske suverenosti – ukratko; za album godine.

Autor ovih redaka priznaje da je s prvim slušanjem ovog albuma sam sebe odveo na stranputicu, jer je nesvijesno tražio njegova zapadnog pandana, slično kao i umjetnici. No nisu izvirale ni slike, ni netko s kim bi se Anu moglo porediti, iako to što izvodi zvuči toliko poznato i da jedina briga predstavlja to da se samo treba sjetiti autora. No to je ujedno i definicija, onih uistinu dobrih. Svi uistinu dobri, uvijek zvuče kao neki drugi uistinu dobri, kojih se, eto, ne možemo sjetiti. Jest da je to pojednostavljeno rješenje, ali se ne može pobjeći od njegove smislenosti u ovom slučaju.

Ana Ćurčin svakako vas vodi na zamršeno putovanje, koje se isprva s uvodnom „Unknown“ čini poznatim, ali kad vas u „Alone“ pogodi nešto što bi prije mogli pripisati nekoj balaševićevskoj podsvijesti da bi vam potom s jednako zahtjevno višeslojnom „Remain Calm“ slala tu poruku da ostanete mirni dok se emotivna slušateljska situacija u kojoj se nalazite može usporetiti s posljednjim sekundama histerije svjetskog prvenstva u brzom slaganju rubikove kocke, da bi vam bez problema oči napunila suzama kad zapjeva „I’m angry and sad“ u „Communicate“. U stvari, rijetki su ovakvi albumi koji vam pročišćavaju čakre i sa svakom novom minutom vas rješavaju ‘nepotrebne emotivne prtljage’ uvodeći vas u terapijsko-terapeutsko zvukovlje kroz koje vas iznenadni bljesak usne harmonike može i ne mora evocirati na Dylana, ili pak Joni Mitchell ako malo dublje zagrebete u vještu metrika u kojoj se topli folk tempo i ugodna bossa nova izmjenjuje s golim akustičnim razdorom duše, a u stvari konkretno uživate u genijalnosti Ane Ćurčin.

Ona je očigledno na ovom albumu pronašla formulu kojom je pomirila nove ideje i neke stare pjesme, ali je bila opet dovoljno odlučna da joj bilo kakav nostalgični otklon ne stoji na putu i da od starog meterijala preživi ono što smisleno odjekuje i u sadašnjici. Također, ovo je jedan od rijetkih albuma u kojima ni bonus pjesme na kraju („Cut Loose“ i „I Can’t“) ne zvuče kao dodaci, već kao nužno tkivo završnice.

„Sketches Of Belonging“ kao da je album iz onog nepovratno izgubljenog vremena vladavine vinila, kad ste jedan album mogli slušati toliko dugo dok ga ne naučite napamet, a da vam ni onda ne dosadi. U ovo vrijeme brzopotezne konzumacije informacija, posebno glazbe, Ana Ćurčin smisleno je sve zaustavila na 48 minuta tijekom kojih je apsolutna vladarica vremenom i emocijama.

Osim hrabrosti i odvažnosti, za tako nešto uistinu treba imati talenta. Ana ga svakako ima, njezine ‘skice’ za neke su nedostižna umjetnička djela.

Ocjena: 9/10
(Pop Depression / Odličan hrčak, 2016.)

Preuzeto sa: RavnoDoDna

Odličan Hrčak se već dugi niz godina bavi promovisanjem srpske rok scene, kako kroz organizovanje događaja (turneje, festivali, samostalni koncerti) tako i kroz izdavaštvo... Sem toga Odličan Hrčak je već više od deset godina možda i jedina koncertna agencija koja se bavi alternativnom rok scenom u Srbiji. Neki od bendova koje zastupamo su: Obojeni program, Partibrejkers, Zoster, Kanda Kodža i Nebojša, Električni orgazam... Osim organizovanja koncerata, bavimo se i izdavaštvom. Do sada smo izdali preko 60 albuma i među prvima u našoj zemlji smo počeli sa izdavanjem vinila i digitalnom distribucijom. Naša izdanja možete poručiti putem elektronske pošte odlicanhrcak@gmail.com

.

Naslovna
Vesti
Izvođači/Booking

Usluge/Saradnja
Izdanja
Provetravanje
Kolumne